Her cildin ihtiyaçları farklıdır. Zaman içerisinde ortaya çıkan, genetiğe bağlı, hastalık kaynaklı ya da dış faktörlere bağlı olarak; kırışıklıklar, lekeler, istenmeyen çiller, kızarıklıklar, koyu renkli lekeler, akne ve sivilceler, akne-skar izleri oluşur. Buna bağlı olarak, cildin en üst tabakası olan epidermisteki hücre yenilenmesi giderek azaldığı için cilt yüzeyinde ölü deri hücreleri birikmeye başlar. Dolayısıyla cilt, donuk, mat ve cansız görünür. Kimyasal Peeling; yıpranmış, tazeliğini ve parlaklığını kaybetmiş cildin üst katmanını nazikçe soyan peeling uygulamaları kolajen üretiminin artmasını ve cildin çok daha pürüzsüz, parlak ve genç görünmesini sağlar. Çok sayıda kimyasal peeling ajanı olmakla birlikte en sık kullanılanlar glikolik asit, alfa hidroksi asitler (AHA), triklosetik asit (TCA), salisilik asit, jesner solüsyonu ve kombinasyonlarıdır. Kimyasal Peeling uygulaması ile ciltteki akne izleri azalır, tıkalı gözenekler açılır, cilt nefes alır ve yenilenir, lekeler azalır hatta yok olur.
KİMYASAL PEELING HANGİ CİLT SORUNLARINA UYGULANIR
Yanık ve herediter faktörlerin deride oluşturduğu kırışıklar, güneşe ve yaşa bağlı lekeler, karaciğer lekeleri, çiller, yüzdeki koyu renkli lekeler, gözaltı morluğu, melazma denilen hormonal veya gebelik lekeleri peeling ile düzeltilebilir, hatta iyileştirilebilir. Aktif aknede iyileşmeye ve akne izlerinde düzelmeye yardımcıdır. Deride oluşturulan soyulmanın ardından yeni deri gelir. Yeni gelen cildin dokusu ve rengi daha düzgün ve daha homojendir.
Kimyasal peeling uygulamasında en çok AHA olarak bilinen Alfa Hidroksi Asitler (glikolik, laktik ve meyve asitleri) tercih edilmektedir. Meyve, şeker kamışı ve süt gibi besinlerden elde edilen bu doğal asitlerle yapılan peeling tedavisinin en önemli özelliği birkaç saat içinde tamamen geçen- hafif bir kızarıklık dışında herhangi bir yan etkileri olmaması, bu nedenle de hastayı sosyal hayatından uzaklaştırmamalarıdır. TCA (trikloroasetik asit) ile orta derinlikte, fenol (karbolik asit) ile daha derin peeling yapılır, bu uygulama metotları daha farklıdır ve işlem sonrasında daha uzun bir iyileşme sürecine ihtiyaç duyulur.
KİMYASAL PEELING’İN FAYDALARI NELERDİR?
Epiart olarak Kimyasal Peeling uygulamasının faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
– Gözaltı ve ağız çevresindeki çizgilerin giderilmesini sağlar.
– Gözaltı morluğunun azalmaası ve tedavisinde etkindir.
– Güneş ışınlarının zararlarının ve kalıtsal faktörlerin neden olduğu kırışıklıkları (sarkmış, derin kırışıklıklar dışında) giderilmesini sağlar.
– Yara ve sivilce izlerini giderilmesini sağlar.
– Güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri, çiller, doğum kontrol ilaçlarının neden olduğu lekelerin giderilmesini yardımcı sağlar.
– Cilt yüzeyinin daha taze ve berrak bir görünüme kavuşmasını sağlar.
– Cilt yüzerindeki matlığın giderilmesi ile canlı bir ifade oluşturur.
– Sivilce probleminin kontrol altına alınmasında faydalıdır.
– Akne izlerini iyileştirir, tıkalı gözenekleri açar, cilde nefes aldırır.
– İnce çizgileri azaltarak ciltte dolgun bir görünüm oluşturur.
– Dekolte ve el gibi hassas bölgelerde daha taze ve genç bir görünüm yaratılmasında.